Innováció 2020-ban: egy elegáns, hasznos és hatékony napi szinten használt eszköz piacra kerülésének előszobája az augusztus végi hivatalos bejelentés az újító megoldásról. Partnerünk, az LG olyan ventilátoros arcmaszkot dolgozott ki, mely segíthet a könnyebb légzés, illetve a kórokozók kiszűrésében.

A gyakorlatilag arcmaszkként viselhető légtisztító egy töltéssel nyolc óra üzemidőt ígér, ugyanakkor a helytelen maszkhasználatból adódó problémákra is megoldást kínál. Két cserélhető filter és egy tölthető ventilátor segítségével a használat során könnyebb a légzés.

A levegő túlmelegedésének kellemetlenségére is megoldást nyújt a szenzor mérései alapján bekapcsoló ventilátor is.

A ventilátoros maszk történetének ezen fázisában folyamatos tesztelések zajlanak, nem lehet hivatalosan kijelenteni, hogy a járvány terjedésének megakadályozásában mennyire lesz hatékony a mini légtisztító az arcon. Az LG sem jelentette ki, hogy a pandémia miatt, illetve annak lassítására reagálandó rukkoltak elő ezzel a fejlesztéssel. A HEPA szűrőket a lakásokban, házakban használt légtisztítókban is alkalmazzák, a maszk pedig szenzorokkal detektálja a légzési műveleteket. A szóban forgó H13 szűrők a részecskék több, mint 99%-át képesek kiszűrni.

Mindenesetre elég menőnek tűnik, s viselésének több értelme is lesz, mint a számtalanszor fel-, és levett, nem minden használat után fertőtlenített maszkoknak, a légzés könnyítése pedig egyenesen felszabadítóan hangzik egy arcmaszk tekintetében.

Egyelőre sem a piacra kerülés idejét, helyét nem lehet tudni, viszont előreláthatólag nem lesz megfizethetetlenül drága, hiszen alapvetően nem túl drága alkatrészekből álló készülékről van szó.

Az LG a koncepció kialakításától a bemutatásig elég hamar eljutott, így valószínű, hogy a termék utolsó negyedévre tervezett piacra dobása is megvalósulhat. Magas légszennyezettségű, szmoggal erősen terhelt városokban a mindennapi élet része a maszkhasználat évek óta, ezeken a területeken, vagy akár az egészségügyben hosszútávon használható, steril megoldást nyújthat, illetve high-tech megjelenést.

 

Forrás: LG