Innovációs díjat nyert az IPDSM

Az Infopolis Kft. IPDSM rendszerét innovációs díjjal jutalmazták.

A Magyar Tudományos Akadémia húsz éve minden novemberben különböző programokkal készül a tudomány napjára. A Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) ezért rendezte meg a „Mennyire hallatszik a tudomány hangja? Sóhajok vagy vészcsengő az éghajlatváltozás hatásainak kivédésére” című tudományos tanácskozást.

Fejlődésben a technika

A konferencia remek alkalom volt arra is, hogy átadják a tudományos újításokra kiírt pályázat díjait. Gergely Pál, a Debreceni Akadémiai Bizottság elnöke elmondta, a tudomány nem ér semmit, ha azt nem ültetik át a gyakorlatba. A pályázatot összesen három megyében, Hajdú-Biharban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében írták ki. A nyertesek képviselői a díjátadás után egy-egy rövid prezentációban bemutatták a cégüket. A technológiai újításokat egyre több területen tudják hasznosítani, és nem egy közülük lassan világszinten is elismerésben részesülhet. Emellett a középiskolásoknak is kiírtak egy pályázatot „Okosítás” jeligével az akadémia fennállásának 40. évfordulójára.

Hágen Ottó ügyvezetője elmondta, a kijelzőjük újítását már gyógyszergyárak is alkalmazzák a gyártás és termelés elősegítésére. Kuti Mihály, egy másik cég ügyvezetője hangsúlyozta, az általuk kifejlesztett titkosítási rendszert már világszinten árusítják, és használják a telekommunikáció számos területén. Lakatos Gergely vezérigazgató kifejtette, a pálinkafogyasztásnak nagy hagyománya van, éppen ezért mindent megtesznek azért, hogy ez a Hungarikum külföldön is népszerű legyen.

A fő téma a klímaváltozás

Gergely Pál, a DAB elnöke a díjátadás után elmondta, hogy napjainkban egyre több embert foglalkoztat az éghajlat megváltozása. Mint fogalmazott, nem tekinthető normális dolognak, hogy egyik nap még hull a hó, másik nap pedig tavaszi idő van. Ennek a jelenségnek a miértjére próbálnak a kutatók is rájönni. Éppen emiatt választották a klímaváltozást tanácskozásuk fő témájává.

 

Forrás: HAON